Odpowiedz 
iq-502 skosne paski
18-11-2014, 22:13 05
Post: #1
Photo iq-502 skosne paski
witam stalem sie szczesliwym (albo i nie ) posiadaczem pegasusa iq-502,moje pytanie pewnie glupie,ale czy podlaczajac konsole do nowego tv poprzez 2x2 chinch nie da sie uniknac ukosnych paskow na ekranie ?,nie sa ta paski grafiki ale tak jak by defekty wtopione tlo,czy podlaczenie kablem rf rozwiaze problem ? w zalaczniku foto problemu


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
19-11-2014, 00:33 57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2014 00:38 46 przez dudek.)
Post: #2
RE: iq-502 skosne paski
Efekt powinien zniknąć lub ewentualnie w jakimś tam stopniu zostanie zniwelowany, jeżeli podłączysz konsolę pod telewizor kineskopowy, czyli Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link..
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
20-11-2014, 13:04 43
Post: #3
RE: iq-502 skosne paski
a zamiana kabla z 2x2 chinch na czysto antenowy nie zniweluje owych paskow ?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
20-11-2014, 22:07 27
Post: #4
RE: iq-502 skosne paski
Raczej nie. To może być wina telewizora LED TV FULL HD 3D MPEG-4. Nie jestem specem w tej materii, dlatego trzeba poprosić M'cin'a, żeby się tu udzielił. On poda Ci właściwą definicję i powód, dla którego sprawa pomiędzy konsolami typu IQ-502 a najnowszym telewizorem wygląda tak, a nie inaczej. (nie umiem pisać długich zdań, szory :P)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
21-11-2014, 02:19 19
Post: #5
RE: iq-502 skosne paski
Próbuj. Wbrew obietnicom Dudka, nie podam Ci całej definicji czemu tak, ale faktem jest, że 100 Hz telewizory LCD i plazmowe nie lubią czasem starych konsol. Możesz spróbować też w ustawieniach obrazu wymusić 50 Hz i region PAL.
Musisz też pamiętać, że ze względu na technologię produkcji ekranów LCD będą one miały ZAWSZE gorszą jakość obrazu przy zmniejszeniu rozdzielczości.
I przy okazji, że wiele osób po prostu wyrzuca telewizory CRT lub sprzedaje za bezcen, możesz mieć swój ekran z dupom i cieszyć się jakością :>
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
21-11-2014, 02:29 02
Post: #6
RE: iq-502 skosne paski
dziekuje za wszelkie rady,niestety gdyby nie rozchodzilo sie o dostepne miejsce w pokoju,to nigdy bym sie nie pozbyl telewizora crt ,a tak niestety cos za cos,poki co nie mam kabla rf-rca,bede musial zakupic na allegro i wtedy sie zobaczy,w moim tv przy puszczeniu na av nie ma mozliwosci jakichkolwiek ustawien odswiezania czy tez systemu ntsc/pal.Do defektu obrazu przywykne ale bardziej sie obawialem iz jest to defekt konsoli,choc byla uzywana bardzo malo ale tez z tego co czytam rev 3 jest najgorsza mozliwa wersja....
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
21-11-2014, 22:21 13
Post: #7
RE: iq-502 skosne paski
CPU i PPU działają poprawnie, możesz powymieniać jakieś kondensatory itp. w torze Video, zimne luty poprawić. Nie jestem mistrzem w temacie elektroniki i nie wiem, czy to pomoże, ale dobrze wykonane nie zaszkodzi :> Musisz przy tym pamiętać, że każda modyfikacja zmniejsza cenę na aukcjach przy ewentualnej odsprzedaży. Ewentualnie inny kabel AV, może tutaj leży problem.
Mimo wszystko wciąż obstawiam winę po stronie telewizora, sprawdź u kogoś innego, czy zadziała na kineskopie.

Co do samych TV, bywały w produkcji i sprzedarzy TV turystyczny, do kuchni itp o bardzo małej przekątnej, am mam około 3,5 calowy jako eksponat i ~15'' do grania. może jakieś 10'' jest rozwiązaniem na niedużość miejsca :>
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-12-2014, 10:58 57
Post: #8
RE: iq-502 skosne paski
no i zdobylem wkoncu kabel rf i tu sie pojawia problem,robilem skanowanie kilakanascie razy w poszukiwaniu sygnalu od pegasusa,znalazl moze raz na 10 prob,kiedy juz wkoncu znalazl,nie da sie grac gdyz co chwile obraz mruga,probowalem tez recznie i nic... albo mam dziwny telelwizor ( 2 letnia toshiba) albo uszkodzone wyjscie antenowe w konsoli,jakies pomysly?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
04-12-2014, 16:07 04
Post: #9
RE: iq-502 skosne paski
Albo luty w torze wideo do poprawy, elementy pasywne... zgaduje, nie traktuj tego jako wiążącej odpowiedzi :P A poważnie, w moim starym SP-60, też nie szło nastroić tego, wiecznie zaszumione.
Ewentualnie spróbuj, czy nie masz opcji "dostrój" gdzieś obok strojenia, jeśli jeszcze tego nie próbowałeś.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Pegausus IQ-502 dziwne paski i brak dźwięku. CiZ 3 720 12-11-2014 22:15 28
Ostatni post: CiZ

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości