Odpowiedz 
Zakupiłem konsole i ma jedną wade Pomocy
29-07-2012, 22:09 35
Post: #1
Zakupiłem konsole i ma jedną wade Pomocy
Witam otóż zakupiłem dzisiaj konsole Pegasus IQ-502 ver.1 (+ 168in1 złota 4 i pare innych gier) za................. 40zł ^^ od kolegi :P
I właśnie przychodzę do domu podłączam konsole i wszystko jakby ładnie chodzi tylko trzeba trzymać i co chwile ruszać tym z tył od AV (antenowego chyba nie ma bo tam nic nie ma O.o) bo jak się nie poruszy to znika obraz (albo mruga) więc postanowiłem rozebrać konsolę i wyczyścić.Wyczyszczenie konsoli nic nie dało teraz już praktycznie w ogóle nie ma obrazu tylko widać zamazane (mróganie (nie widoczne za bardzo )) więc co to może być ''sprawdzałem'' xD konsole i zauważyłem jedno (pod dołem zdj.) że wyście które idzie od zasilacza (zasilacz Tatarek) , AV,Anteny jest w pewnym momencie zlutowane razem 3 razy (słabo wytłumaczone ale inaczej nie umiem (zamieściłem zdj.) ) więc proszę o was o pomoc (chciałbym jeszcze dzisiaj pograć ) Pozdrawiam
Tu macie 4 zdj. tego Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
Zdj. o nazwie DSCNO3512 pokazuje w którym miejscu są te luty ze sobą zlutowane (zaznaczam 3) (czarnym kółkiem troche słabo widoczne)

<m-o> Za duża sygnatura. Ustaw sobie jakiś mniejszy obrazek, to nie galeria sztuki :P
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
29-07-2012, 23:20 28
Post: #2
RE: Zakupiłem konsole i ma jedną wade Pomocy
Gratuluję zakupu :)
zdjęcie z plytką jest u mnie zamazane, lecz jak dobrze rozumiem twoim zdaniem te luty są połączone ? prześlij mi na priv te fotkę to może cos wiecej poradze ale moim zdaniem jeżeli twój kumpel cos naprawiał to najprawdopodobniej roztopił 3 luty.. na twim miejscu jak masz lutownicę, rozłaćż te luty, nic sie nie stanie a jak nie będzie działać to zawsze można je spowrotem połaczyć :)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
29-07-2012, 23:36 51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2012 23:36 51 przez Radler.)
Post: #3
RE: Zakupiłem konsole i ma jedną wade Pomocy
Dzięki za pomoc ;) To zdjęcie jest dobrze zrobione tylko że aparatem zbilżenie na max'a i tak wyszło :/ Kolega mówił że nic od nowości nie kombinował ani w naprawie nigdy nie była zawsze mówił że chodziła :P myślę że np.długo było grane i mogło stopić :P chociaż te luty mają tak być sam nw :( a ty masz pegasusa IQ-502 ? jak byś miał to byś mógł sprawdzić czy u ciebie te luty są połączone lub nie. Pozdrawiam ;)
Ps.mam tu takie zdj. dokładne i na tym zdj. widać że te luty mają być złączone :/ Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link. więc jaka inna przyczyna może tego być ?

<m-o> Za duża sygnatura. Ustaw sobie jakiś mniejszy obrazek, to nie galeria sztuki :P
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-07-2012, 01:07 13
Post: #4
RE: Zakupiłem konsole i ma jedną wade Pomocy
Zbieram konsolki ale Akurat nie posiadam jeszcze tego modelu ale znam kogoś kto ma postaram sie coś rano załatwić, według mnie ta płytka nie stopiła by się od grania bo w tym miejscu nie ma dużego grzania się elementów nie przechodzi tamtędy zasilanie tylko sygnał av, a próbowałeś podłączyć przez gniazdo rf ?, 2 sprawa może twoje kable czincze maja gdzieś przerwaną izolację ? sprawdz jeszcze czy np gniazda gdzie wkładasz czincze lub kabel rf w konsolce nie są zaśniedziałe ?? wiem że to może głupie ale naprawdę czasem się to zdarza..
Jeżeli tego będzie mało spróbój szczoteczką do zębów może być coś podobnego wyczyścić dokładnie płytkę, w ostateczności można spróbować poszukac dokumentacji technicznej od tego pegaza :)
jak cos więcej sie dowiem to napisze :)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-07-2012, 10:49 02
Post: #5
RE: Zakupiłem konsole i ma jedną wade Pomocy
Sprawdzane było na 2'wóch kablach AV i na oby dwóch tak samo :(
Rf nie ma bo w tamtym miejscu jest pusto :/ (a konsola nigdy nie otwierana więc nw co może być przyczyną ''zniknięcia'' rf)
Dzisiaj jeszcze raz weznę i wyczyszczę całą konsole dokładnie zobaczymy może pomoże....
A później (15-16) nagram filmik prezentujący mój problem :)
Pozdrawiam i dzięki za pomoc :)

<m-o> Za duża sygnatura. Ustaw sobie jakiś mniejszy obrazek, to nie galeria sztuki :P
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-07-2012, 21:38 50
Post: #6
RE: Zakupiłem konsole i ma jedną wade Pomocy
Macie filmik może mało widać ale wcześniej nie miałem dostępu do ''sprzętu nagrywającego''
Tu na filmiku NIE wyciągam i wkładam zasilacza tylko ruszam góra duł i tak dale tak samo jak AV widać że coś przerywa bo jak się ruszy to idzie a jak nie to NIC obraz i tak dalej nie ma tylko paski (jak się poruszy bo inaczej nic nie widać) na ekranie.
Ps.Sorki że do góry nogami ale wszystko widać jutro zrobię dobre jakościowo zdj. (dodatkowo)

Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.

<m-o> Za duża sygnatura. Ustaw sobie jakiś mniejszy obrazek, to nie galeria sztuki :P
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-07-2012, 21:46 26
Post: #7
RE: Zakupiłem konsole i ma jedną wade Pomocy
Po tym co pokazałeś to niewiele można wywnioskować, poza czerwoną diodą nic na tym pegasusie nie widać. Jasne, ekran ma kasze, ale dużo jest możliwości które składają się na taki stan rzeczy. te zdjęcia jednak będą bardziej przydatne

Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-07-2012, 21:53 19
Post: #8
RE: Zakupiłem konsole i ma jedną wade Pomocy
No ale oto chodzi że jak poruszam to dopiero dioda się zaświeciła tak jakby coś było rozlutowane,poluzowane itp.

<m-o> Za duża sygnatura. Ustaw sobie jakiś mniejszy obrazek, to nie galeria sztuki :P
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-07-2012, 22:18 39
Post: #9
RE: Zakupiłem konsole i ma jedną wade Pomocy
a czy poprostu zasilacz nie kopie sprawy? rozumiem że dioda w tym modelu zaświeca się jak jest dostanie prąd tak ? podobnie jak np super nintendo lub atari 2600 jr? może zasilacz podmien na inny,
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
30-07-2012, 22:24 55
Post: #10
RE: Zakupiłem konsole i ma jedną wade Pomocy
Nie chodzi o to że zasilacz przerywa tylko o to że jak się poruszy modulator do jest ok ale jak się puści to nie świeci :( obrazu i tak nie ma nawet jak się zaświeci dioda tylko przerywa coś na ekranie jak się właśnie poruszy modulator :/

<m-o> Za duża sygnatura. Ustaw sobie jakiś mniejszy obrazek, to nie galeria sztuki :P
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  WYCENA GIEREK NA PEGASUSA POMOCY bartoszek142 2 77 07-08-2017 08:49 11
Ostatni post: bartoszek142
  Atari, potrzebuję pomocy. PlumeQ 2 405 21-11-2013 21:37 16
Ostatni post: PlumeQ
  JAKĄ KUPIĆ KONSOLE PEGASUS maciekowwil 7 4,873 25-12-2012 21:53 31
Ostatni post: kuback81

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości