Odpowiedz 
Robocop 3
24-01-2014, 23:27 51
Post: #1
Robocop 3
Zniechęcony jedynką i dwójką omijałem i tę część szeroki łukiem. Okazuje się jednak, że to ciekawy strzelany platformer. Przeciwnicy atakują znienacka, więc tzreba uważnie stawiać kroki i precyzyjnie celować, nie wychylając się bez potrzeby, oraz rozsądnie wybierając broń.Jesteśmy pancerną puszką, okej, ale i nasza żywotność ma swoje granice, ponadto grając kiepsko i pozwalając uszkadzać robota narażamy się na chwilowa dysfunkcjonalność któregoś z modułów. Wszystko idzie naprawić, ale w warsztacie zawsze za mało narzędzi. Później dostajemy jeszcze jetpack, a później... okej nie doszedłem dalej, ale już się ciekawię.
Muzyka jest spoko, dźwięki też, szczególnie spodobał mi się odgłos spadającego żelastwa na glebę, czuć, że sterujemy potężną konserwą. Z drugiej strony, brzmi to bardzo Codemastersowsko. Grafiki nie przyczepię się ani trochę, jest wyraźnie, przejrzyście, szczegółowo i dokładnie. Do tego te klimatyczne wstawki 'komputerowym' tekstem wyświetlanym u Robocopa... Chociaż nie ma szalonego tempa jak w najtwardszych shmupach czy Contrze, wcale nie jest za prosto. Polecam wszystkim fanom 8-bitowej rozpierduchy :>
Zarejestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-01-2014, 10:57 34
Post: #2
RE: Robocop 3
Gra prawdziwych hardkorów, pamiętam że za knapa na konsoli często resetowałem żeby usłyszeć muzyke z intra, ona była tak bardzo klimatyczna...

Doszedłem do jetpacka jako i Ty, faktycznie steruje sie topornie i tutaj to jest właśnie fajne, czuć że to prawdziwy robocop, a cała gra wprost ocieka klimaciorem jaki pamiętam z serialu :) Zepsute moduły które czasem powodowały, że robocopem nie można było normalnie sterować to strzał w dychę, kompletna nieprzewidywalność przeciwników powoduje, że w zasadzie nigdy nie udało mi się pierwszego etapu (którego przechodziłem NAPRAWDĘ wiele razy) przejść bez straty życia :D Jednyny feler który nie bardzo mi sie podoba, to fakt, że zawsze tracimy ulepszenia z poprzedniej rundy. Mimo wszystko mogłoby to zostać, bo ulepszen w całej grze jest niewiele, a jest kogo zabijać... No i właśnie, przeciwnicy trochę do kitu giną, odrzuca ich jak po zderzeniu z samochodem :D Ale tak to i graficznie, muzycznie (INTROOOO!) i pod względem grywalności to jedna z najlepszych gierek na NESa patrząc obiektywnie, szok Ć'minku że nikt wcześniej o tej grze nic nie napisał :D

Zarejestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-01-2014, 11:54 41
Post: #3
RE: Robocop 3
Miałem tą grę i pamiętam, że nie warto było expić to bang'a. Kurde, muszę w nią sowicie pograć, ale pamiętam że była bardzo fajna.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-01-2014, 13:51 29
Post: #4
RE: Robocop 3
Wiesz, tylko że ja zacząłem grać wczoraj, to i daleko nie doszedłem. Inna sprawa, że za młodu to rzadko więcej niż jeden poziom w jakiejś grze umiało się przejść :>
Muzyka z intra i owszem, bardzo się podoba, mam nawet ciągoty wgrać ją sobie jako dzwonek na telefon :>
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-01-2014, 14:08 53
Post: #5
RE: Robocop 3
Teraz przeszedłem jetpacka i na droidzie się zaciąłem, nie mam pomysłu na niego. Ale ninja są banalni.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-01-2014, 21:37 58
Post: #6
RE: Robocop 3
Nigdy nie grałem w RoboCopa 3, więc odniosę się do poruszonego tematu intra. W mojej opinii muzyka z intro wersji na NES'a nie umywa się do muzyki z intro wersji na C64. Na układzie SID lepiej brzmi sekcja perkusyjna utworu, arpeggia są bardziej tłuste w brzmieniu niż na 2A03 APU. W przypadku NES'a motyw wchodzący od 1:20 ginie pod innymi dźwiękami, co nie ma miejsca w wersji na C64, a na NES'ie... nie ma basu, który nadaje piękny charakter utworowi na Commodore.
W kompozycji pod grę na C64 słychać "pstrykanie" dźwięków - to chyba w sumie jedyny zarzut skierowany w tym przypadku w stronę ośmiobitowego komputera.
Choć muszę przyznać, że obydwie wersje utworu wymiatają i chociaż nie przepadam za kompozycjami Jeroena Tela, to za ten utwór chylę przed nim czoła.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
26-01-2014, 18:55 04
Post: #7
RE: Robocop 3
Pozwolę sobie ułatwić poszukiwania melomanom :>


NES


C64
I kompletując 8-bitowe edycje:


ZX Spectrum z chipem AY

Co do gry, to właśnie przeszedłem, dwóch końcowych bossów jest odwzorowana z wiernością oryginałowi kinowemu, ale są strasznie prości i mając zapas życia i continue przeszedłem ich od razu. W sumie całość nie wymagała chyba nawet 3 godzin.
Orlasku, pierwszy poziom idzie przejść bez straty życia, ale do momentu końcowego, gdzie z prawa i lewa nawalają. Obróć się bez straty chociaż 1% życia :>
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
26-01-2014, 20:07 52
Post: #8
RE: Robocop 3
Bardzo fajnie mi się gra, przyjemna strzelanka platformowa. Grałem dzisiaj pierwszy raz i czuję że kilka godzin mi zejdzie w fajnym klimacie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
26-01-2014, 20:23 21
Post: #9
RE: Robocop 3
Ninja lubią się bugować. Gorzej jak nie masz hp na droida.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
26-01-2014, 20:47 11
Post: #10
RE: Robocop 3
Nie tyle bugować, co łatwo opracować schemat ba omijanie ich ciosów. Droida przeszedłem mając 30%, ale tak ze 20 by wystarczyło :P
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości