Odpowiedz 
Problem z grą Stalker: Cień Czarnobyla
15-03-2016, 20:01 23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2016 20:03 13 przez Evil. Powód: Drobne poprawki)
Post: #1
Problem z grą Stalker: Cień Czarnobyla
Nie zakładam wątku o samej grze, bo nie znam jej na tyle dobrze, żeby o niej pisać. Mam natomiast pewien problem. Wiem, że są tu wielbiciele Stalkera, to może ktoś pomoże.

Chodzi o to, że zakupiłem sobie grę na płycie DVD, polskie wydanie. Zainstalowałem, wgrałem patche, które znalazłem w sieci (grę mam w wersji 1.0006), no i niby wszystko jest ok. Mam pewien problem z konfiguracją obrazu a ściślej jasności, kontrastu i... Zapomniałem od czego ten trzeci suwak.

Gra jest odrobinę zbyt ciemna a zmiana za każdym razem jasności na monitorze trochę zbyt uciążliwa (po wyjściu z gry wali po oczach). W opcjach mam te trzy suwaki i niby wszystko jest dobrze, kiedy je przesuwam, to obraz staje się jaśniejszy, kontrast wyraźniejszy, ale kiedy kliknę "użyj", to obraz staje się "domyślnie ciemny".

Po wejściu do opcji obrazu, suwaki są ustawione tak, jak je zostawiłem a nie w pozycji domyślnej ale obraz jest ciemny. Dopiero kiedy się któryś poruszy, to nagle się obraz rozjaśnia, jednak po wyjściu z opcji (czy to przez "użyj", czy "anuluj") znowu jasność jest domyślna.

Co jest jeszcze ciekawe - po wyjściu do windowsa i uruchomieniu gry, obraz jest rozjaśniany, menu jest jasne, przy odpalaniu nowej gry albo wczytywaniu sejwa robi się "domyślny". Znalazłem plik z konfiguracją i ręcznie wyedytowałem w nim wartości jasności i kontrastu ale to też nic nie daje, sytuacja jest identyczna jak przy używaniu suwaków - gra się włącza i w menu jest jasna, przy wczytywaniu wraca do ustawień domyślnych. Próbowałem zapisać zmieniony plik i nadać mu atrybut "tylko do odczytu", ale to też nic nie dało.

Miał ktoś taki problem i sobie z nim poradził?

Jeśli jesteś użytkownikiem i masz jakiś problem lub pytanie, to najpierw zadaj je NA FORUM, a nie przez pw/gg. Oczywiście możesz zignorować powyższe zdanie, ale nie zdziw się, że ja zignoruję Twoją wiadomość. :>

Cicha woda tak mocno rwała, że wpadł pierwszy z brzegu.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-03-2016, 20:25 39
Post: #2
RE: Problem z grą Stalker: Cień Czarnobyla
Problem podobny miałem, rozwiązałem go rozjaśnianiem monitora :-P poprzeglądaj fora, może być jakaś łatka na ten problem. W domu odpalę grę i dam cynk jak to u mnie wygląda.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-03-2016, 20:35 17
Post: #3
RE: Problem z grą Stalker: Cień Czarnobyla
Przeglądałem internet, nie znalazłem rozwiązania :P

Jeśli jesteś użytkownikiem i masz jakiś problem lub pytanie, to najpierw zadaj je NA FORUM, a nie przez pw/gg. Oczywiście możesz zignorować powyższe zdanie, ale nie zdziw się, że ja zignoruję Twoją wiadomość. :>

Cicha woda tak mocno rwała, że wpadł pierwszy z brzegu.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-03-2016, 22:30 26
Post: #4
RE: Problem z grą Stalker: Cień Czarnobyla
Program, gdzie ustalonym skrótem możesz sobie zmienić ustawienia wyświetlania:
Zarejestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
Nie testowałem.
Może i upierdliwe, ale chyba lepsze niż przeklikiwanie przez menusy monitora :>
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
16-03-2016, 08:24 29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2016 08:26 15 przez Evil. Powód: Drobne poprawki)
Post: #5
RE: Problem z grą Stalker: Cień Czarnobyla
Dzięki, ale w pierwszej kolejności wolałbym się dowiedzieć czemu tak się dzieje i jak można ten błąd naprawić. :P Programów dodatkowych będę używał dopiero kiedy się okaże, że naprawienie błędu jest niemożliwe. Swoją drogą trochę twórcy spaprali to domyślne ustawienie. Właściwie tylko w nocy, przy zgaszonym świetle, można w tą grę swobodnie grać :P w innym wypadku, przy pochmurnej (w grze) pogodzie praktycznie widać tylko ciemną szarość. Mimo, że monitor mam całkiem dobrze oddający kolory.

Jeśli jesteś użytkownikiem i masz jakiś problem lub pytanie, to najpierw zadaj je NA FORUM, a nie przez pw/gg. Oczywiście możesz zignorować powyższe zdanie, ale nie zdziw się, że ja zignoruję Twoją wiadomość. :>

Cicha woda tak mocno rwała, że wpadł pierwszy z brzegu.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [GBA] Emulator Visual Boy Advance - problem Bahamut 2 544 29-06-2012 19:23 17
Ostatni post: Bahamut
  Ps2 problem z Modbo Chip! BrudasekPL 0 404 27-03-2011 20:43 14
Ostatni post: BrudasekPL
  Mam problem:0 BrudasekPL 3 518 20-11-2010 19:44 52
Ostatni post: BrudasekPL

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości