Odpowiedz 
Pegasus MT-777DX.
21-06-2019, 11:15 47
Post: #1
Pegasus MT-777DX.
Siemanko , mam problem , dawno nie odpalałem mojego staruszka , a teraz naszła mnie chęć aby pograć sobie , ale problem leży w wejściu rf gdyż nie chodzi , pamiętam , że kiedyś musiałem kręcić kablem aby obraz nie śnieżył , a teraz z nowym telewizorem nawet nie chce go wyszukać , podłączałem nawet pod przejściówkę euro z kablami AUDIO/VIDEO i też nie odnajduje na żadnym AV , może ktoś wie jak to naprawić , o ile się da , z góry dziękuję za pomoc.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
22-06-2019, 11:23 10
Post: #2
RE: Pegasus MT-777DX.
od początku:
Jaki masz TV? nowe telewizory LCD mogą nie "łapać" sygnału z Pegasusa.

Sprawdzałeś te kable na innym sprzęcie? Może to one są niesprawne?

Jeżeli jednak wina lezy w konsoli, to z rzeczy, które "kojarzę":
- może trzeba poprawić luty na torze rf i audio-video?
-może trzeba wymienić elementy pasywne (np. kondensatory) na torze.
Piszę "kojarzę", bo nie jestem specem od elektroniki, ale wiem, że te tematy się na forach przewijały.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
22-06-2019, 11:33 42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2019 11:39 04 przez jeruka9. Powód: Drobne poprawki - literówki, interpunkcja itp.)
Post: #3
RE: Pegasus MT-777DX.
Tak jak napisał M'cin stare kondensatory elektrolityczne mogą wysychać.

Co do av to w telewizorach jest cvbs ale na niektórych może nie działać.

Sygnał audio i video można wyciągnąć z wyjścia scart(eurozłacze) jeśli nie działa av w telewizorze.

Jest też s-video ale potrzeba dobrej wtyczki.

No i pamiętaj o standardzie video PAL,SECAM,NTSC.

Jeśli konsola jest na PAL a telewizor na NTSC za chiny ludowe ci nie pójdzie chyba że przestawisz.

Kable composite są cienkie sprawdź czy ci się nie przerwały.

Zaś co do rf to stroiło się konsolę wbudowanym potencjometrem i podłączało pod głowicę telewizora i stroiło się kanał aż załapie.

Do kanału AV też powinien być wbudowany potencjometr w konsoli w każdym razie tak miał terminator bs.

:głaszcze: przewodnik po świecie emulatorów
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
22-06-2019, 14:05 47
Post: #4
RE: Pegasus MT-777DX.
Powiem tak , jak miałem starszy model telewizora Samsung , to normalnie przez antenę go odnajdowało , ale obraz śnieżył i musiałem w wejściu od rf switch kręcić kablem żeby nie śnieżył , pod audio video nigdy nie był podłączany . , teraz sprawdzałem na dwóch swoich też starszych i nie ma bata nic mi nie poszło , sprawdzałem przez kable audio i video i przez scart/euro i ciemnica , być może te wejście już na tyle dojechałem , że się coś tam w środku popsuło .:)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Pegasus HDMI HD Claus Barbie 4 1,821 11-10-2016 13:19 30
Ostatni post: Anyari
  Konsola Pegasus - duże opóźnienie danielx1996 3 1,031 11-10-2015 21:07 25
Ostatni post: danielx1996
  Problem z Pegasus Dendy haker120 8 1,288 21-09-2015 14:13 37
Ostatni post: haker120

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości