Odpowiedz 
Płyta z discmana z grami - jak ją uruchomić na PC?
03-09-2017, 20:52 25
Post: #1
Płyta z discmana z grami - jak ją uruchomić na PC?
Cześć wszystkim!
Otóż niedawno znalazłem u siebie na strychu discmana, którego kupiłem sobie dawno temu w jakimś markecie (nie pamiętam w jakim dokładnie). Jednakże po tylu latach nie chce się już uruchomić, a płyta, jaka była wraz z odtwarzaczem, jest w dobrym stanie. Chciałbym ją odpalić, zobaczyć, w co kiedyś grałem, ale nie wiem jak się za to zabrać. Nawet nie wiem w jaki sposób znaleźć odpowiedź na to trapiące mnie pytanie, dlatego postanowiłem zapytać się Was tutaj. VLC nie daje rady, Windows Movie Player tak samo. Może mieliście już doświadczenie z odpalaniem takiej płytki robionej pod tanie odtwarzacze? W jaki sposób można ją odpalić?

Tak wygląda płyta: Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
A tak jej zawartość: Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-09-2017, 16:08 14
Post: #2
RE: Płyta z discmana z grami - jak ją uruchomić na PC?
(03-09-2017 20:52 25)Kiel97 napisał(a): Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.Cześć wszystkim!
Otóż niedawno znalazłem u siebie na strychu discmana, którego kupiłem sobie dawno temu w jakimś markecie (nie pamiętam w jakim dokładnie). Jednakże po tylu latach nie chce się już uruchomić, a płyta, jaka była wraz z odtwarzaczem, jest w dobrym stanie. Chciałbym ją odpalić, zobaczyć, w co kiedyś grałem, ale nie wiem jak się za to zabrać. Nawet nie wiem w jaki sposób znaleźć odpowiedź na to trapiące mnie pytanie, dlatego postanowiłem zapytać się Was tutaj. VLC nie daje rady, Windows Movie Player tak samo. Może mieliście już doświadczenie z odpalaniem takiej płytki robionej pod tanie odtwarzacze? W jaki sposób można ją odpalić?

Tak wygląda płyta: Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
A tak jej zawartość: Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
zrób kopię iso potem :
mount Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
albo
Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
obraz płyty robi się :
Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
do odtwarzania oczywiscie mplayer
nakładki :
Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
w opcjach wybierzesz swój zamontowany napęd powodzenia 8)

:głaszcze: przewodnik po świecie emulatorów
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-09-2017, 20:32 56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2017 20:33 19 przez Kiel97. Powód: Drobne poprawki - literówki, interpunkcja itp.)
Post: #3
RE: Płyta z discmana z grami - jak ją uruchomić na PC?
Zrobiłem jak napisałeś. Przy próbie odpalenia ISO tej płyty z SMPlayer'em wywala błąd a przy UMPlayer'ze jest czarny ekran. Próbowałem też z normalnie włożoną płytą do napędu, ale efekty były takie same.

Tutaj jest treść outputu z błędem w SMPlayer'ze:
Kod:
D:/Program Files/SMPlayer/mpv/mpv.exe --no-config --no-quiet --terminal --no-msg-color --input-file=/dev/stdin --no-fs --hwdec=no --sub-auto=fuzzy --priority=normal --no-input-default-bindings --input-vo-keyboard=no --no-input-cursor --cursor-autohide=no --no-keepaspect --wid=3608030 --monitorpixelaspect=1 --osd-scale=1 --sub-ass --embeddedfonts --sub-ass-line-spacing=0 --sub-scale=1 --sub-font=Arial --sub-color=#ffffffff --sub-shadow-color=#ff000000 --sub-border-color=#ff000000 --sub-border-size=0.75 --sub-shadow-offset=2.5 --sub-font-size=50 --sub-bold=no --sub-italic=no --sub-codepage=ISO-8859-1 --sub-pos=100 --volume=50 --dvd-device=E: --cache=auto --osd-level=0 --screenshot-template=cap_%F_%p_%02n --screenshot-format=jpg --screenshot-directory=C:\Users\User\Pictures\smplayer_screenshots --audio-pitch-correction=yes --af-add=equalizer=0:0:0:0:0:0:0:0:0:0 --volume-max=100 --term-playing-msg=MPV_VERSION=${=mpv-version:}
INFO_VIDEO_WIDTH=${=width}
INFO_VIDEO_HEIGHT=${=height}
INFO_VIDEO_ASPECT=${=video-aspect}
INFO_VIDEO_FPS=${=container-fps:${=fps}}
INFO_VIDEO_FORMAT=${=video-format}
INFO_VIDEO_CODEC=${=video-codec}
INFO_AUDIO_FORMAT=${=audio-codec-name}
INFO_AUDIO_CODEC=${=audio-codec}
INFO_AUDIO_RATE=${=audio-params/samplerate}
INFO_AUDIO_NCH=${=audio-params/channel-count}
INFO_LENGTH=${=duration:${=length}}
INFO_DEMUXER=${=current-demuxer:${=demuxer}}
INFO_SEEKABLE=${=seekable}
INFO_TITLES=${=disc-titles}
INFO_CHAPTERS=${=chapters}
INFO_TRACKS_COUNT=${=track-list/count}
METADATA_TITLE=${metadata/by-key/title:}
METADATA_ARTIST=${metadata/by-key/artist:}
METADATA_ALBUM=${metadata/by-key/album:}
METADATA_GENRE=${metadata/by-key/genre:}
METADATA_DATE=${metadata/by-key/date:}
METADATA_TRACK=${metadata/by-key/track:}
METADATA_COPYRIGHT=${metadata/by-key/copyright:}
INFO_MEDIA_TITLE=${=media-title:}
INFO_STREAM_PATH=${stream-path}
--term-status-msg=STATUS: ${=time-pos} / ${=duration:${=length:0}} P: ${=pause} B: ${=paused-for-cache} I: ${=core-idle} VB: ${=video-bitrate:0} AB: ${=audio-bitrate:0} dvd://0

Playing: dvd://0
[dvdnav] Couldn't open DVD device: E:
No protocol handler found to open URL dvd://0
The protocol is either unsupported, or was disabled at compile-time.
Exiting... (Errors when loading file)
libdvdnav: Using dvdnav version 5.0.4
libdvdread:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.IFO failed
libdvdread:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.BUP failed
libdvdread: Can't open file VIDEO_TS.IFO.
libdvdnav: vm: failed to read VIDEO_TS.IFO

EDIT: Przez przypadek znalazłem na Youtubie Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.. To jest właśnie to, czego nie mogę uruchomić z tej płytki.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-09-2017, 22:05 51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2017 22:06 50 przez jeruka9. Powód: Drobne poprawki - literówki, interpunkcja itp.)
Post: #4
RE: Płyta z discmana z grami - jak ją uruchomić na PC?
(05-09-2017 20:32 56)Kiel97 napisał(a): Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.Zrobiłem jak napisałeś. Przy próbie odpalenia ISO tej płyty z SMPlayer'em wywala błąd a przy UMPlayer'ze jest czarny ekran. Próbowałem też z normalnie włożoną płytą do napędu, ale efekty były takie same.

Tutaj jest treść outputu z błędem w SMPlayer'ze:
Kod:
D:/Program Files/SMPlayer/mpv/mpv.exe --no-config --no-quiet --terminal --no-msg-color --input-file=/dev/stdin --no-fs --hwdec=no --sub-auto=fuzzy --priority=normal --no-input-default-bindings --input-vo-keyboard=no --no-input-cursor --cursor-autohide=no --no-keepaspect --wid=3608030 --monitorpixelaspect=1 --osd-scale=1 --sub-ass --embeddedfonts --sub-ass-line-spacing=0 --sub-scale=1 --sub-font=Arial --sub-color=#ffffffff --sub-shadow-color=#ff000000 --sub-border-color=#ff000000 --sub-border-size=0.75 --sub-shadow-offset=2.5 --sub-font-size=50 --sub-bold=no --sub-italic=no --sub-codepage=ISO-8859-1 --sub-pos=100 --volume=50 --dvd-device=E: --cache=auto --osd-level=0 --screenshot-template=cap_%F_%p_%02n --screenshot-format=jpg --screenshot-directory=C:\Users\User\Pictures\smplayer_screenshots --audio-pitch-correction=yes --af-add=equalizer=0:0:0:0:0:0:0:0:0:0 --volume-max=100 --term-playing-msg=MPV_VERSION=${=mpv-version:}
INFO_VIDEO_WIDTH=${=width}
INFO_VIDEO_HEIGHT=${=height}
INFO_VIDEO_ASPECT=${=video-aspect}
INFO_VIDEO_FPS=${=container-fps:${=fps}}
INFO_VIDEO_FORMAT=${=video-format}
INFO_VIDEO_CODEC=${=video-codec}
INFO_AUDIO_FORMAT=${=audio-codec-name}
INFO_AUDIO_CODEC=${=audio-codec}
INFO_AUDIO_RATE=${=audio-params/samplerate}
INFO_AUDIO_NCH=${=audio-params/channel-count}
INFO_LENGTH=${=duration:${=length}}
INFO_DEMUXER=${=current-demuxer:${=demuxer}}
INFO_SEEKABLE=${=seekable}
INFO_TITLES=${=disc-titles}
INFO_CHAPTERS=${=chapters}
INFO_TRACKS_COUNT=${=track-list/count}
METADATA_TITLE=${metadata/by-key/title:}
METADATA_ARTIST=${metadata/by-key/artist:}
METADATA_ALBUM=${metadata/by-key/album:}
METADATA_GENRE=${metadata/by-key/genre:}
METADATA_DATE=${metadata/by-key/date:}
METADATA_TRACK=${metadata/by-key/track:}
METADATA_COPYRIGHT=${metadata/by-key/copyright:}
INFO_MEDIA_TITLE=${=media-title:}
INFO_STREAM_PATH=${stream-path}
--term-status-msg=STATUS: ${=time-pos} / ${=duration:${=length:0}} P: ${=pause} B: ${=paused-for-cache} I: ${=core-idle} VB: ${=video-bitrate:0} AB: ${=audio-bitrate:0} dvd://0

Playing: dvd://0
[dvdnav] Couldn't open DVD device: E:
No protocol handler found to open URL dvd://0
The protocol is either unsupported, or was disabled at compile-time.
Exiting... (Errors when loading file)
libdvdnav: Using dvdnav version 5.0.4
libdvdread:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.IFO failed
libdvdread:DVDOpenFileUDF:UDFFindFile /VIDEO_TS/VIDEO_TS.BUP failed
libdvdread: Can't open file VIDEO_TS.IFO.
libdvdnav: vm: failed to read VIDEO_TS.IFO

EDIT: Przez przypadek znalazłem na Youtubie Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.. To jest właśnie to, czego nie mogę uruchomić z tej płytki.

a ja juz znalazlem jej kopie i informacje :



[Obrazek: 25335947_2.jpg] konsola tak wyglada
iso to rip gier jako vcd
zobacze co sie da z tym zrobic.
kopiuje sie ultra iso. zaraz zobacze
romy sa zaszyfrowane format bin
lista gier :
22-in-1
Fong Shen Bang - Zhu Lu Zhi Zhan
Pocahontas, Super Donkey Kong
Moero!! Pro Yakyuu (Black), Moero!! Pro Yakyuu (Red)
to na razie kilka nie sprawdzalem wszystkich
nie pomage bo trzeba znac disasembler i jezyk asm by ekstraktowac jako .nes


Załączone pliki
.zip  nesmapperprogram20.zip (Rozmiar: 94.31 KB / Pobrań: 3)
.zip  NESHead.zip (Rozmiar: 26.14 KB / Pobrań: 2)

:głaszcze: przewodnik po świecie emulatorów
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-09-2017, 23:09 08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2017 23:11 54 przez Kiel97. Powód: Drobne poprawki - literówki, interpunkcja itp.)
Post: #5
RE: Płyta z discmana z grami - jak ją uruchomić na PC?
Ok. Nie udało mi się odpalić tej płyty, ale znalazlem Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link. u Bavi_H wszystkie plansze z menu głównego oraz tytuły gier z tej kompilacji. Jak dla mnie temat jest do zamknięcia. Dziękuję za pomoc! :)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-09-2017, 18:46 04
Post: #6
RE: Płyta z discmana z grami - jak ją uruchomić na PC?
(05-09-2017 23:09 08)Kiel97 napisał(a): Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.Ok. Nie udało mi się odpalić tej płyty, ale znalazlem Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link. u Bavi_H wszystkie plansze z menu głównego oraz tytuły gier z tej kompilacji. Jak dla mnie temat jest do zamknięcia. Dziękuję za pomoc! :)

sciagnij sobie iso z gryzonia lol
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-09-2017, 10:58 55
Post: #7
RE: Płyta z discmana z grami - jak ją uruchomić na PC?
magdakowalska48@gmail.com napisał(a):sciagnij sobie iso z gryzonia lol
Problem w tym, że mój obraz płyty, obraz z chomika oraz jeszcze jakiś inny z internetu nie chcą u mnie odpalić w tych odtwarzaczach. Mi była potrzebna pomoc w uruchomieniu tego w celu przejrzenia jej zawartości i przypomnieniu sobie nazw gier tam zawartych. W momencie zakładania tego tematu nie miałem pojęcia od czego zacząć. Nie wiedziałem, że ta płyta jest popularna w internecie, bo nie umiałem jej nawet nazwać. Ale mimo tego, że nie jestem w stanie uruchomić płyty, to znalazłem to, czego naprawdę szukałem - spisu gier oraz screeny z menu. I dlatego nie potrzebuję już "sciagac sobie iso z gryzonia", bo znalazłem inne, lepsze rozwiązanie.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Temat do zamknięcia
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-09-2017, 15:21 13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-09-2017 15:26 40 przez jeruka9.)
Post: #8
RE: Płyta z discmana z grami - jak ją uruchomić na PC?
(07-09-2017 10:58 55)Kiel97 napisał(a): Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
magdakowalska48@gmail.com napisał(a):sciagnij sobie iso z gryzonia lol
Problem w tym, że mój obraz płyty, obraz z chomika oraz jeszcze jakiś inny z internetu nie chcą u mnie odpalić w tych odtwarzaczach. Mi była potrzebna pomoc w uruchomieniu tego w celu przejrzenia jej zawartości i przypomnieniu sobie nazw gier tam zawartych. W momencie zakładania tego tematu nie miałem pojęcia od czego zacząć. Nie wiedziałem, że ta płyta jest popularna w internecie, bo nie umiałem jej nawet nazwać. Ale mimo tego, że nie jestem w stanie uruchomić płyty, to znalazłem to, czego naprawdę szukałem - spisu gier oraz screeny z menu. I dlatego nie potrzebuję już "sciagac sobie iso z gryzonia", bo znalazłem inne, lepsze rozwiązanie.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Temat do zamknięcia
owszem
ale dodaje narzędzie do zrzutu
teraz można zamknąć 8)


Załączone pliki
.zip  Table_Dumper_Pro_v11_11_28.zip (Rozmiar: 248.15 KB / Pobrań: 5)

:głaszcze: przewodnik po świecie emulatorów
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-09-2017, 15:51 31
Post: #9
RE: Płyta z discmana z grami - jak ją uruchomić na PC?
to poki temat otwarty to ja powiem ze warto sciagnac iso bo mozna miec kopie zapasowa i odpalic na emulatorze
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Konsola Pegasus z wgranymi grami (kardridże?) Mateusz90007@wp.pl 4 682 30-06-2015 18:07 55
Ostatni post: M'cin
  NESOID - Jak uruchomić GameGenie i cheatować :) miki1406 2 368 14-03-2015 16:13 12
Ostatni post: Jendrej

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości