Odpowiedz 
Jnes czy Nestopia?
13-10-2016, 18:00 54
Post: #1
Jnes czy Nestopia?
Chodzi mi głównie o dokładność i jakość emulacji. Proszę o pomoc w wyborze ;)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13-10-2016, 18:08 04
Post: #2
RE: Jnes czy Nestopia?
Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz mieć obydwu (mało miejsca na dysku?), to ja bym wolał Nestopię.

Jeśli jesteś użytkownikiem i masz jakiś problem lub pytanie, to najpierw zadaj je NA FORUM, a nie przez pw/gg. Oczywiście możesz zignorować powyższe zdanie, ale nie zdziw się, że ja zignoruję Twoją wiadomość. :>

Cicha woda tak mocno rwała, że wpadł pierwszy z brzegu.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13-10-2016, 18:23 29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2016 18:24 38 przez PegazusMaster.)
Post: #3
RE: Jnes czy Nestopia?
Jeśli chcesz zróżnicowane podejście do emulacji wrzuć sobie najlepiej kilka emulatorów na raz. Ja osobiście lubię i JNesa.
Wbrew pozorom większość emulatorów odda lepiej właściwy obraz gier niż konsole. Podobnie jest z dźwiękiem. Konsole koloryzują/zmieniają oryginalne dźwięki i kolory. W emulatorze możesz sobie ustawić obraz i dźwięk tak jak chcesz zaczynając od 0.
Osobiście lubię używać mniej popularnych i różnorakich emulatorów zupełnie inne podejście i klimat przed i w trakcie grania.

Odlot bomba z d.upy tromba.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13-10-2016, 18:28 09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2016 19:21 02 przez SebaKomp.)
Post: #4
RE: Jnes czy Nestopia?
Ok, sprawdzę oba ;) Jnesa już miałem, jeszcze chciałem Nestopię sprawdzić.

Jeszcze jedno: Jakich ustawień użyć?

Chodzi mi o obraz.

Jestem pomiędzy hq4x i fabrycznym ustawieniem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13-10-2016, 18:59 28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2016 19:03 58 przez Evil. Powód: Drobne poprawki)
Post: #5
RE: Jnes czy Nestopia?
(13-10-2016 18:23 29)PegazusMaster napisał(a): Zarejestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.Wbrew pozorom większość emulatorów odda lepiej właściwy obraz gier niż konsole. (...) Konsole koloryzują/zmieniają oryginalne dźwięki i kolory. W emulatorze możesz sobie ustawić obraz i dźwięk tak jak chcesz zaczynając od 0.

Drobna bzdurka. Na odcienie, czy nasycenie barw będą miały wpływ chociażby ustawienia Twojego monitora, rodzaj ekranu, a na dźwięk na przykład model karty dźwiękowej albo nawet sterowniki do tejże. Nigdy więc nie zaczniesz od "0". :P

Jeśli jesteś użytkownikiem i masz jakiś problem lub pytanie, to najpierw zadaj je NA FORUM, a nie przez pw/gg. Oczywiście możesz zignorować powyższe zdanie, ale nie zdziw się, że ja zignoruję Twoją wiadomość. :>

Cicha woda tak mocno rwała, że wpadł pierwszy z brzegu.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13-10-2016, 19:42 37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2016 19:52 50 przez PegazusMaster.)
Post: #6
RE: Jnes czy Nestopia?
(13-10-2016 18:59 28)Evil napisał(a): Zarejestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
(13-10-2016 18:23 29)PegazusMaster napisał(a): Zarejestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.Wbrew pozorom większość emulatorów odda lepiej właściwy obraz gier niż konsole. (...) Konsole koloryzują/zmieniają oryginalne dźwięki i kolory. W emulatorze możesz sobie ustawić obraz i dźwięk tak jak chcesz zaczynając od 0.

Drobna bzdurka. Na odcienie, czy nasycenie barw będą miały wpływ chociażby ustawienia Twojego monitora, rodzaj ekranu, a na dźwięk na przykład model karty dźwiękowej albo nawet sterowniki do tejże. Nigdy więc nie zaczniesz od "0". :P

Emulator to nie monitor.
Karta dźwiękowa to też nie emulator.

Konsole w oryginalne zmieniają dźwięk i obraz drastycznie w układzie grafiki i audio i nie zależy to od tego w jaki sposób telewizor przetwarza obraz i tego w jaki sposób jest w nim przetwarzany dźwięk czy przetwarzany jest w podłączonym doń sprzęcie audio.

Mam różne pegazusy i klony i każdy inaczej przetwarza audio i grafikę i to nie ma związku z telewizorem czy systemem dźwiękowy doń podłączonym.


Przykładowo w moim 77dx występują naturalnie ledwo widoczne pionowe pasy, a kolory same w sobie jak i dźwięk są koloryzowane już w momencie ich przetwarzania w konsoli.
Na pociotkach i klonach kolory już wyświetlane są nieco inaczej, a dźwięk jest przetwarzany bez wzbogacania i nasycania dźwięków z wyraźnym spadeczkiem jakości względem tego co na emulatorze w końcu to zrobione konsole z kiepskiej jakości badziewia. Jak to wyjaśnić...W konsoli dźwięk i grafika są przetwarzane głównie elektronicznie. Na PC audio i grafika są przetwarzane w pamięci samego procka i w pamięci ram. To nie leci przez żadne elektroniczne przetworniki.



Na emulatorach jest czysty kod z pamięci kartów przetwarzany w emulatorach i nic z tym w większości emulatorów na starcie nie jest robione. Po prostu dostajemy czysty kod bez szkody w przetwarzaniu w układzie elektronicznym konsoli - samej pamięci z karta. Tutaj jest przecie wszystko cyfrowo przetworzone nim poleci do karty graficznej czy dźwiękowej. W konsolach sama pamięć z karta jest przetwarzana elektronicznie z masą szumów i niedoskonałości dlatego niektórym wydaje się, że granie na pegazłomie to lepszy klimat.

Odlot bomba z d.upy tromba.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13-10-2016, 19:52 49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2016 19:58 21 przez Evil. Powód: Drobne poprawki)
Post: #7
RE: Jnes czy Nestopia?
W obydwu przypadkach dźwięk i obraz jest zależny od użytych podzespołów i konstrukcji. Tyle, że w jednym przypadku są to podzespoły konsoli, a w drugim Twojego komputera. :)

Cytat: Mam różne pegazusy i klony i każdy inaczej przetwarza audio i grafikę i to nie ma związku z telewizorem czy systemem dźwiękowy doń podłączonym.

Użyj zatem kilku emulatorów na tym samym zestawie komputerowym, albo jednego emulatora na kilku różnych. ;)

Jeśli jesteś użytkownikiem i masz jakiś problem lub pytanie, to najpierw zadaj je NA FORUM, a nie przez pw/gg. Oczywiście możesz zignorować powyższe zdanie, ale nie zdziw się, że ja zignoruję Twoją wiadomość. :>

Cicha woda tak mocno rwała, że wpadł pierwszy z brzegu.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13-10-2016, 20:05 34
Post: #8
RE: Jnes czy Nestopia?
(13-10-2016 18:28 09)SebaKomp napisał(a): Zarejestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.Jakich ustawień użyć?

Chodzi mi o obraz.

Jestem pomiędzy hq4x i fabrycznym ustawieniem.

A mogę chociaż poprosić o odpowiedź? :P
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13-10-2016, 20:06 48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2016 20:13 28 przez PegazusMaster.)
Post: #9
RE: Jnes czy Nestopia?
Przede wszystkim to będzie zależeć od tego jak się przetworzy dane dźwięku i grafy jeśli przypuszczalnie jakaś konsola będzie robić to idealnie tak jak emulator, bo będzie małym komputerem, który przetworzy wszystko cyfrowo - wygra ta konfiguracja, która będzie mieć lepsze okablowanie. Wszystko co nie podłączy się do ekranu sygnałami cyfrowymi będzie gorsze - wtedy o jakość kabelszczonów.

(13-10-2016 20:05 34)SebaKomp napisał(a): Zarejestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
(13-10-2016 18:28 09)SebaKomp napisał(a): Zarejestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.Jakich ustawień użyć?

Chodzi mi o obraz.

Jestem pomiędzy hq4x i fabrycznym ustawieniem.

A mogę chociaż poprosić o odpowiedź? :P

Jak sobie chcesz skalować wielkość obrazu w jakiś chory sposób to zostaw jak jest. Jak nie chcesz skalować tej pikselozy na ekranie to może być default.
Póki skalujesz wysokość x i y o stałą wielokrotność to ty żadnych filtrów i innych takich nie potrzebujesz. Zawsze najlepiej wygląda rozdzielczośc x i y w oryginalnej wielkości pikseli tak, że masz głowę przy ekranie na małe okno, ale ujdą też wielkrotności np: 2x wieksze okno 4x wieksze okno itp. Jak bedziesz skalował nierówno np: szersze, wyższe okno itp. to te hqx4 jest właśnie po to

Odlot bomba z d.upy tromba.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13-10-2016, 20:10 17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2016 20:14 45 przez SebaKomp.)
Post: #10
RE: Jnes czy Nestopia?
Chciałbym właśnie nie mieć tej pikselozy.

Fabrycznie jest default

Oczywiście grać zamierzam na panoramicznej plaźmie na pełny ekran.

Czyli lepiej żebym użył hqx4?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Nestopia na windowsa 1.48 ! jeruka9 1 67 05-09-2017 12:01 48
Ostatni post: M'cin

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości