Odpowiedz 
IQ-502 naprawa
12-10-2009, 19:46 03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2009 19:00 09 przez B@Q.)
Post: #1
IQ-502 naprawa
No więc planuję naprawić samodzielnie(niemożliwe staje się możliwe) i z waszą pomocą mam nadzieję mojego IQusia :)
Rzecz w tym, że nie mam pojęcia co jest zepsute :P Po prostu nie chodzi.
Tutaj jest parę fotek i film pokazujący konsolkę. Jak widzicie jest to starszy model z czarnym wejściem na kartridże. Może zauważycie jakieś niedociągnięcia. jedyne co mi przychodzi do głowy to miejsca gdzie było lutowane posprawdzać...

Zdjęcia: Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.
Filmik: Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.

EDIT:
Dzisiaj podłączyłem konsolkę rozbrojoną pod zasilacz i TV... Na blaszce (gdzie podłącza się zasilacz i kable video i audio) te blaszane pudełeczko(to cyba przetwornik) jest zimny a w okolicach gdzie podłączam zasilacz lekko się grzeje. Gdy ruszam kablem video to zamiast czarnego obrazu pokazują się czasami białe paski... Może wymienić wejście video i od zasilacza?? Nie wiem nic :P

Смотришь в книгу, видищь фигу :)
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-10-2009, 14:14 24
Post: #2
RE: IQ-502 naprawa
te białe paski (jeśli są poziome i pochylone pod kątem mniej więcej 3*) to efekt słabej jakości kabla video, ale tym nie ma co się przejmować,
na początku posprawdzaj miernikiem gdzie dochodzi napięcie, i sprawdź przede wszystkim zasilacz, zdarza się, że do IQ-502 trzeba przyłożyć taki (250mA) a nie inny prąd, więc wypadało by mieć oryginalny zasilacz lub ten regulowany ( u mnie gdy dałem zasilacz od anteny, po jakimś czasie wyłączał się )
częstą awarią pegasusów jest wybijanie kondensatorów, posprawdzaj i je przy okazji ;)
zaznaczam też że słabiutki ze mnie elektronik ^^ w tym roku mam egzamin zawodowy, wątpię żebym go zdał :|
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-10-2009, 14:59 58
Post: #3
RE: IQ-502 naprawa
Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link. Tutaj jest temat z elektrody napisany przeze mnie. Narazie nie mogę nigdzie kupić odsysacza do cyny...

Смотришь в книгу, видищь фигу :)
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-10-2009, 09:23 45
Post: #4
RE: IQ-502 naprawa
aha, więc pewnie już dostaniesz konkretne odpowiedzi od tamtejszych userów, sam często zakładam tam tematy, gdy mam jakiś problem i zawsze ktoś pomoże ;)
odsysacz do cyny można kupić w każdym elektroniku ( nie mylić z elektrycznym :) )
koszt to około 7zł, bo koledzy ostatnio kupowali, jak komuś szkoda kasy to i bez odsysacza sobie poradzi ^^
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
23-11-2009, 16:15 26
Post: #5
RE: IQ-502 naprawa
Nie będe robił Nowego wątku...
Mam problem z Moim IQ-502....
Otóż problem polega na tym iż nie mam kolorow na Ekranie Telewizora...
Jak podpinam zwykłego "bazarka" to sąl,,,,
I nie wiem sam czy Wejścia są zepsute...czy co....
Odpowiedz cytując ten post
23-11-2009, 19:38 55
Post: #6
RE: IQ-502 naprawa
Do ostatniego. Telewizor może trzeba dostroić.
Odpowiedz cytując ten post
23-11-2009, 20:38 24
Post: #7
RE: IQ-502 naprawa
Stary jak już pisałem...Na zwykłym Bazarku byl kolor...Czyli...Telewizor jest nastrojony :P
Odpowiedz cytując ten post
20-01-2010, 20:37 15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2010 20:52 23 przez AdamStar.)
Post: #8
RE: IQ-502 naprawa
(23-11-2009 16:15 26)Kaptuch napisał(a): Zarajestruj się, klikając tutaj, by zobaczyć link.Nie będe robił Nowego wątku...
Mam problem z Moim IQ-502....
Otóż problem polega na tym iż nie mam kolorow na Ekranie Telewizora...
Jak podpinam zwykłego "bazarka" to sąl,,,,
I nie wiem sam czy Wejścia są zepsute...czy co....
Pomimo że Kaptucha nie ma już na tym forum to pragnę opisać przedstawiony przez niego problem aby wyjaśnić sprawę i pomóc w problemie ewentualnym innym użytkownikom. IQ-502 rev.3 ma problemy z TV 100hz i niektórymi wybranymi losowo modelami 50Hz. Problem polega na wyświetlaniu czarno białego obrazu. Problemem jest prawdopodobnie PPU lub układu wzmacniacza Video.

Jeżeli napotkacie taki problem to nie ma się czym przejmować bo to normalne w tej wersji IQ-502.

[Obrazek: console.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Naprawa pada pepek112 1 436 20-07-2016 07:43 08
Ostatni post: miki1406

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości